7. tétel: A feudális gazdasági és társadalmi rend jellemzői

Emelt: A Frank Birodalom történetének főbb állomásai.

A középkor a frankok történetével kezdődik. Ők voltak a késő római világ leginkább nagyra hivatott „barbár” népe. Államalapításuk sikeresnek bizonyult, a frank királyság területe Európában vezető szerepre emelkedett. A Rajna–Szajna vidék a kontinens legfontosabb gazdasági–politikai egysége lett. A frank lovasság már a rómaiak szövetségeseként vett részt a Catalaunumi ütközetben (451). A birodalom bukása után a vezető szerep a Meroving nemzettségből származó Klodvig vette át, aki sikeresen egyesítette a frank törzseket.

Klodvig (482-511) egy Rajnától a Loire-ig terjedő Frank Királyságot hozott létre, úgy hogy a szomszédos germán törzsekre és a még római kézen lévő területekre is kiterjesztette a hatalmát.  A pogány Klodvig tudta, ha felveszi a kereszténységet, megszerzi az egyház támogatását az állam megszervezéséhez, egy erős szervezetet és írástudókat tudhat maga mögött. Így népével együtt csatlakozott a római egyházhoz. Klodvig utódai, a Meroving-uralkodóház királyai híveik között szétosztották a Klodvig által szerzett birtokokat. Így a királyi hatalom elveszítette gazdasági alapját, meggyengült. A birodalom egymással laza kapcsolatban álló területekre esett szét.

A királyi méltóság gyengülésével párhuzamosan erősödött meg az udvarnagyok, a majordomusok befolyása. Ők irányították az államügyeket és a hadsereget. A Frank állam egyesítése is egy majordomus család, a Karolingok nevéhez fűződik. Martell Károly majordomus belső harcokban megszilárdította a központi hatalmat. Hadseregében a hadköteles szabad harcosok mellett jelentős volt a páncélos lovasok ereje. A felszerelésüket az egyháztól elvett földekből, adományozott birtokok jövedelme biztosította.

Szervezett hadseregével Martell Károly Poitiers mellett 732-ben megállította az arab előrenyomulást. Ezzel megmentette a keresztény Európát az iszlám térhódításától. Fia, Kis Pipin Róma püspökének (pápa) jóváhagyásával megszerezte a királyi koronát 751-ben, és egyesítette a birodalmat. Az utolsó Meroving uralkodót kolostorba zárták.

Kis Pipin fia, Nagy Károly (768-814) a frank lovagságra támaszkodva terjeszkedni kezdett. Célja: a Rajnától keletre élő germán törzsek, a szászok és a bajorok meghódítása volt. A pápa megsegítésére hadjáratott vezetett Itáliába a longobárdok ellen és felszámolta királyságukat, a betörő arabok ellen harcolva átkelt a Pireneusokon, meghódította a félsziget északi részét. A Kárpát-medencét lakó avarokat több hadjáratban legyőzte, birodalmuk szétesett. Jó kapcsolatát jelzi az egyházzal, hogy 800-ban, Rómában a pápa császárrá koronázta.

A Frank birodalom államszervezete, felbomlása

A hódítások 800 után leálltak, aminek elsősorban társadalmi okai voltak. A szabad harcosok a nagyobb birtokosok függésébe kerültek, nem katonáskodtak, így meggyengült a katonai erő. A problémát a már megszerzett területek összefogása és irányítása jelentette. Károly Anchenben igyekezett kiépíteni birodalma középpontját, azonban szinte folyamatosan járta az országot, udvartartásával felélte a királyi birtokok készleteit, igazságot szolgáltatott, érzékeltetet hatalmát.

Az írásbeli teendők ellátására létrehozta a kancelláriát. A tudósok közül Alukin jelentős szerepet játszott a Karoling-minuszkula kifejlesztésében. Ami egy új és könnyen olvasható betűtípus volt.

Károly grófságokra osztott a birodalmát, aminek élén a gróf (comes) állt, aki a király nevében és a bevételek harmadának fejében irányította a tartományt. A veszélyeztetett területeken őrgrófságokat hozott lére, akik tartományuk összes királyi jövedelmének birtokán a birodalom katonai védelmét látták el, például Hispánia, és Pannónia.

Nagy Károly fia, Jámbor Lajos már nem tudta a széthúzó erőket megfékezni. 843-ban Verdunben három gyermeke között felosztotta az országot (Verduni szerződés).

Kat névjegye

Hey I'm Kate and this is the "Best of my works" blog. Thank you for checking it :) my instagram: https://www.instagram.com/csitari.katalin/ my mail: csitarikata@gmail.com
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s